Jana Pendapatan

Thursday, 15 August 2013

Kapal selam India meletup...18 terperangkap


LIHAT DARI JAUH: Lelaki ini melihat dari jauh kejadian letupan kapal selam tentera laut India, INS Sindhurakshak (gambar bawah), yang kemudian terbakar sebelum tenggelam bersama 18 kelasinya di sebuah limbungan kapal di Mumbai, awal semalam. - Foto REUTERS


MUMBAI: Kesemua 18 kelasi terperangkap apabila sebuah kapal selam dengan kuasa penggerak konvensional, INS Sindhurakshak, yang sedang berlabuh di perairan bandar Mumbai meletup pada awal pagi semalam.
"Ada beberapa orang yang terperangkap dalam kapal, kami sedang dalam proses untuk cuba menyelamatkan mereka," kata seorang jurucakap tentera laut, Encik P.V.S. Satish.
"Kami tidak akan berputus asa sehingga kami menemui mereka," tambahnya.
Bagaimanapun, Menteri Pertahanan India, Encik A.K. Antony, berkata anak kapal dalam INS Sindhurakshak maut tetapi beliau tidak memberikan sebarang butir.
Letupan yang berlaku sejurus selepas tengah malam itu mungkin berpunca daripada satu kemalangan tetapi siasatan sedang dijalankan bagi menentukan puncanya, kata Encik Satish.
Kemalangan itu berlaku pada minggu yang sama India melancarkan pembinaan sebuah kapal pengangkut pesawat buatannya sendiri yang dijadualkan siap pada 2017, dan mengumumkan bahawa reaktor yang dipasang pada sebuah kapal selam pertama buatan India kini sudah boleh digunakan.
"Insiden Sindhurakshak hari ini (semalam) mungkin nahas paling teruk yang pernah dialami sebuah kapal selam tentera laut India," kata pakar pertahanan dan bekas laksamana pertama, Encik Uday Bhaskar, sambil menambah bahawa ia "telah sedikit sebanyak menjejas" pencapaian terbaru pihak tentera laut India itu.
Tentera laut India mengalami jumlah kemalangan lebih rendah berbanding dengan tentera udaranya, yang pesawat pejuang MiG-21 buatan Russia telah beberapa kali mengalami kemalangan udara.
Bagaimanapun, 14 kapal selam negara itu amat memerlukan pemodenan, dan kapal selam INS Sindhurakshak baru sahaja dihantar kembali ke India setelah menjalani kerja-kerja naik taraf selama dua setengah tahun di limbungan kapal Russia.
Gambar yang diedarkan para pengguna media sosial kelihatan menunjukkan satu bola api besar di atas kawasan limbungan di mana kapal selam itu dilabuhkan.
Kapal selam itu, yang beroperasi sepenuhnya lengkap dengan senjata, separuh tenggelam selepas letupan itu.
Tiga orang yang dekat dengan kapal selam tersebut semasa berlakunya letupan itu cedera dan sedang dirawat di hospital, kata Encik Satish.

No comments:

Post a Comment

Busuk.com

Ciptaanku